Leg toestemming vast – Gezondheidscentrum De Bilt – DE BILT
Gezondheidscentrum De Bilt

Welkom bij Gezondheidscentrum De Bilt

Voor u en uw gezinsleden. Daar maken wij, de samenwerkende zorgverleners in Gezondheidscentrum (GHC) De Bilt, ons sterk voor. Als inwoner van De Bilt en Bilthoven kunt u bij ons terecht voor een breed pakket van reguliere gezondheidsvoorzieningen.

Leg toestemming vast

Leg uw toestemming vast – voor het delen van medische gegevens

Uw huisarts en uw apotheek, allebei houden zij een medisch dossier van u bij. Maar alleen met uw toestemming kunnen zij gegevens met elkaar delen. Die uitwisseling kan belangrijk zijn. En soms is er haast bij. Daarom vragen we u uw toestemming van tevoren te geven. Nú dus eigenlijk. Albert van der Veer, huisarts in Bilthoven, raadt het van harte aan.
Een voorbeeld. Uw huisarts wil u een medicijn voorschrijven, maar moet daarvoor eerst precies weten wat u al gebruikt. Die informatie heeft alleen uw apotheek. Of u komt in het weekend op de huisartsenpost terecht, of in het ziekenhuis. En uw medische geschiedenis is nodig voor de juiste behandeling. Uw eigen huisarts heeft die informatie. Maar de uitwisseling van gegevens is alleen mogelijk als u daar zelf eerder officieel toestemming voor heeft gegeven.

Aanrader
Huisarts Albert van der Veer ziet het geregeld problemen geven: “Mensen weten soms nog niet dat hun toestemming nodig is. Maar bij spoed is het extra belangrijk dat meteen informatie kan gedeeld. Want als je hartstikke ziek bent, bedenk je bijvoorbeeld zelf niet: o ja, ik had ook nog een allergie. En dat kan wel van levensbelang zijn.’ Van der Veer raadt iedereen daarom aan de toestemming vast te laten leggen. “Het systeem is veilig georganiseerd. Alleen daartoe bevoegden, artsen, kunnen gegevens van je andere hulpverlener opvragen. En dan alleen een samenvatting van de belangrijkste zaken, als het noodzakelijk is voor een behandeling.”

Hoe geeft u toestemming
Toestemming geven voor het uitwisselen van uw medische gegevens kan op de website www.Volgjezorg.nl via uw DigiD. Of door het inleveren van een ingevuld toestemmingsformulier. Het hoeft maar één keer, maar wel apart voor uw huisarts en apart voor uw apotheek. Komt u ook bij de ziekenhuisapotheek? Dan geeft u voor allebei uw apotheken apart toestemming. Lukt het u niet, dan kunt u contact opnemen met uw huisartsenpraktijk en apotheek.

Hoe werkt die uitwisseling
Het opvragen en delen van informatie verloopt via het Landelijk Schakelpunt. Dat is een speciaal ontwikkeld en beveiligd netwerk dat 24 uur per dag, zeven dagen in de week, beschikbaar is. De medische informatie wordt er niet opgeslagen, alleen beschikbaar gemaakt. Op de website Volgjezorg.nl kunt u ook zelf volgen of en wanneer uw medische gegevens zijn gedeeld. En om welke gegevens en zorgverlener het ging.

Na uw toestemming hebben uw huisarts en apotheek uw burgerservicenummer (BSN) aan het Landelijk Schakelpunt doorgegeven. Heeft een andere zorgaanbieder informatie over u nodig, dan zoekt die op uw BSN-nummer. Van de Veer: “Door jouw toestemming staat dan het knopje bij jouw huisarts en apotheek al om. En is er op elk moment de nodige informatie. Echt de moeite waard om er even voor te gaan zitten.”

Meer informatie vindt u op de website Volgjezorg.nl.  U kunt daar ook direct toestemming verlenen of een toestemmingsformulier downloaden.