Griepvaccinatie 15 november 2022 – Gezondheidscentrum De Bilt – DE BILT
Gezondheidscentrum De Bilt

Welkom bij Gezondheidscentrum De Bilt

Voor u en uw gezinsleden. Daar maken wij, de samenwerkende zorgverleners in Gezondheidscentrum (GHC) De Bilt, ons sterk voor. Als inwoner van De Bilt en Bilthoven kunt u bij ons terecht voor een breed pakket van reguliere gezondheidsvoorzieningen.

Griepvaccinatie 15 november 2022

De griepprik – waarom ook alweer  (dinsdag 15 november staan we klaar)

Elk jaar krijgt 1 op de 10 mensen griep. Voor sommige mensen is de ziekte gevaarlijk. Voor hen is er de gratis griepprik die de risico’s flink verkleint. Is de prik ook verstandig voor u? En kan het eigenlijk samen met andere vaccinaties?

Uw huisartspraktijk staat weer klaar voor de jaarlijkse griepprik. Het is de beste bescherming voor mensen die bij griep meer risico lopen. Zoals op longontsteking en hartproblemen, die ook tot sterfte kunnen leiden. De griepprik maakt de kans op besmetting 30% kleiner. En wie toch griep krijgt wordt meestal minder ziek. Elk jaar is een nieuwe prik nodig, omdat de vorige is uitgewerkt en ook omdat het griepvirus steeds verandert.

Voor wie
Mensen ouder dan 60 jaar lopen een groter risico. Dat geldt ook voor wie long-, hart- of nierklachten heeft. Maar ook bijvoorbeeld bij diabetes of minder weerstand is vaccinatie verstandig. Medewerkers in de zorg en het onderwijs krijgen de griepprik om hun patiënten en leerlingen te beschermen en ziekteverzuim te voorkomen.

Samen met andere vaccinaties?
Krijgt u ook een coronavaccinatie, of ook een pneumokokkenvaccinatie? Dat is geen enkel probleem. Het kan geen kwaad om tegelijk of in korte tijd vaccinaties te krijgen voor verschillende ziektes. De vaccinaties werken heel verschillend en versterken of verzwakken elkaar niet.

Uitnodiging in de brievenbus
Als u in aanmerking komt voor de griepprik, ontvangt u automatisch een uitnodiging van uw huisarts. Kreeg u vorig jaar geen uitnodiging, bent u jonger dan 60 én denkt u dit jaar wel meer risico te lopen? Overleg dan zo spoedig mogelijk met uw huisarts. Sinds vorig jaar komen ook gezonde zwangere vrouwen vanaf 22 weken, mensen met veel overgewicht en mensen met blijvende longschade door corona in aanmerking; zij kunnen zelf hun huisarts om vaccinatie vragen. Graag horen wij dan snel van u.

Half november
De huisartspraktijken in De Bilt en Bilthoven zullen prikken tussen dinsdag 15 november en vrijdag 18 november. In uw schriftelijke uitnodiging staat de datum, plaats en de voor u gereserveerde tijd.

Nog vragen over de griepprik?
Meer informatie vindt u bij de uitnodigingsbrief. Op elke priklocatie is ook een arts aanwezig bij wie u voor korte vragen terecht kunt. Of kijkt u op de websites:

https://www.nivel.nl/nl/nivel-zorgregistraties-eerste-lijn/griepprik-veelgestelde-vragen

https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/vaccinaties/vraag-en-antwoord/is-een-griepprik-nuttig