Leve het Hospice – Gezondheidscentrum De Bilt – DE BILT
Gezondheidscentrum De Bilt

Welkom bij Gezondheidscentrum De Bilt

Voor u en uw gezinsleden. Daar maken wij, de samenwerkende zorgverleners in Gezondheidscentrum (GHC) De Bilt, ons sterk voor. Als inwoner van De Bilt en Bilthoven kunt u bij ons terecht voor een breed pakket van reguliere gezondheidsvoorzieningen.

Leve het Hospice

Nu verkrijgbaar: bijzonder boek over Biltse hospice

Hospice Demeter in De Bilt startte 15 jaar geleden. Het is een woonplek met zorg voor mensen in de laatste maanden van hun leven. Een huiselijke plek met een prachtige tuin, met plaats voor zeven patiënten. Het wordt hun zo aangenaam mogelijk gemaakt. Het pas verschenen boek ‘Leve het hospice’ laat dat de lezer meebeleven. Met persoonlijke, ontroerende en ook humorvolle verhalen van patiënten, naasten, vrijwilligers en zorgverleners. Een heel bijzonder boek.

“We hebben echt een verhaal te vertellen dat verteld moet worden” stelt Roland Storimans in een interview in de Biltsche Courant bij het verschijnen van het boek ‘Leve het hostice’. Hij is de initiatiefnemer, en ook vrijwilliger in Demeter. Het boek telt 167 pagina’s vol verhalen, interviews en anekdotes. Met mooie foto’s en illustraties. Storimans: “Wat ik mooi vind, is dat de verhalen laten zien dat je met goede palliatieve* zorg leven aan de dagen toevoegt, in plaats van dagen aan het leven.” *Palliatieve zorg is zorg voor patienten in hun laatste levensfase.

Toekomen aan genieten
Toosje Valkenburg, huisarts en hospice-arts, was medeoprichter van Demeter en tot 2021 bestuurslid. In het voorwoord van het boek schrijft ze: ‘Het is heel bijzonder dat patiënten en naasten in zo’n kwetsbare periode in hun leven, hun verhalen met ons en met u, de lezer, wilden delen.’ Wat goede zorg en aandacht kan doen, zegt ze zo: ‘Als patiënten kunnen toekomen aan genieten van wat de vrijwilligers voor hen doen, een voetmassage, een wandeling door de tuin, kleine hapjes serveren of een prettig gesprek aan tafel, dan weet ik dat de zorgverleners hun werk goed doen.’

Steeds beter
Ook over het werk in een hospice komt de lezer veel te weten. Zorgcoördinator Lijdi Hoogenboom schrijft: ‘Veel mensen hebben bij een hospice een beeld van een verdrietige plek, maar dat is gelukkig niet altijd zo. Er wordt ook gelachen en er zijn vaak mooie momenten.’ In Demeter werken 15 verpleegkundigen en verzorgenden. Verder kan het hospice niet zonder vrijwilligers, het kan rekenen op de inzet van ruim 100 mensen. Er zijn kookvrijwilligers, zorgvrijwilligers, vrijwilligers voor de gezelligheid, voor het ontbijt en voor de tuin.

Demeter is ook een academische hospice: er worden gegevens en ervaringen verzameld voor onderzoek en de uitkomsten worden gedeeld. Daardoor kan de zorg voor mensen in de laatste levensfase nog verder verbeterd worden.

Het boek ‘Leve het hospice’ is verkrijgbaar in de boekhandel. Ter gelegenheid van de presentatie is ook een lied uitgebracht: ‘En ik fluister je naam’, gezongen door Danaia, te beluisteren op Spotify. Meer informatie over het hospice is te vinden op www.hospicedemeter.nl