Opschorten coronavaccinatie – Stichting Gezondheidscentra De Bilt – DE BILT
Stichting Gezondheidscentra De Bilt

Welkom bij Gezondheidscentra De Bilt

Voor u en uw gezinsleden. Daar maken wij, de samenwerkende zorgverleners in Gezondheidscentrum (GHC) De Bilt, ons sterk voor. Als inwoner van De Bilt en Bilthoven kunt u bij ons terecht voor een breed pakket van reguliere gezondheidsvoorzieningen. Lees hier meer over ons

Opschorten coronavaccinatie

De coronavaccinatie met het AstraZeneca-vaccin tijdelijk gestopt. Op zondagavond 14 maart laat werden wij als Huisartsenpraktijken op de hoogte gebracht van het besluit van het ministerie van VWS om per direct te stoppen met het vaccineren met het COVID-19-vaccin van AstraZeneca. Dit besluit is uit voorzorg, zo stelt het ministerie.

Wij zouden deze week op vrijdag 19 maart in De Bilt / Bilthoven starten met vaccineren en deze week onze levering met vaccins ontvangen en dat gaat dus helaas niet door.

Wat weten we op dit moment?

  • Het besluit van het ministerie is op basis van advies van de medicijnautoriteit CBG.
  • Directe aanleiding voor het advies van het CBG is nieuwe informatie uit Denemarken en Noorwegen die dit weekend beschikbaar is gekomen. Het gaat om andere klachten dan de eerdere bekende trombosegevallen na vaccinatie, waarop het CBG zich voor dit weekeinde baseerde.
  • Het CBG benadrukt dat er vooralsnog geen oorzakelijk verband is aangetoond tussen het vaccin en de meldingen uit .Noorwegen en Denemarken.
  • De pauzering duurt vooralsnog twee weken (tot en met zondag 28 maart).

Wat betekent dit voor ons als huisartsen en u als patient?

  • Alle praktijken die vaccinatie-afspraken met AstraZeneca hadden staan, hebben die afspraken met patiënten inmiddels afgezegd.
  • Praktijkpersoneel dat door de GGD zou worden gevaccineerd met AstraZeneca, zal (via SMS) een annulering van die afspraak ontvangen van de betreffende GGD. De GGD heeft geen mogelijkheid hen met een ander vaccin in te enten.
  • Patiënten die meer informatie zoeken, verwijzen wij graag naar www.coronavaccinatie.nl of zij kunnen bellen met het landelijk publieksinformatienummer van de overheid: 0800 – 1351 (tussen 08:00 en 20:00 uur). 
  • Het CBG adviseert mensen om direct contact op te nemen met een arts als zij na een prik met het AstraZeneca-coronavaccin na drie dagen weer ziekteverschijnselen krijgen met daarbij onverwachte en/of onbekende klachten, en/of grotere of kleinere blauwe vlekjes (puntbloedingen) in de huid heeft.

Zodra er meer bekend is, zullen wij u daarover informeren. Houdt u onze website in de gaten.