Afscheid huisarts Daggelders – bijeenkomst live te volgen – Stichting Gezondheidscentra De Bilt – DE BILT
Stichting Gezondheidscentra De Bilt

Welkom bij Gezondheidscentra De Bilt

Voor u en uw gezinsleden. Daar maken wij, de samenwerkende zorgverleners in Gezondheidscentrum (GHC) De Bilt, ons sterk voor. Als inwoner van De Bilt en Bilthoven kunt u bij ons terecht voor een breed pakket van reguliere gezondheidsvoorzieningen. Lees hier meer over ons

Afscheid huisarts Daggelders – bijeenkomst live te volgen

Dokter Daggelders stopt met zijn werk als huisarts. Het Gezondheidscentrum organiseert voor de gewaardeerde collega een afscheidsprogramma op donderdag 17 maart. Voor genodigden, maar iedereen is welkom de bijeenkomst in het Lichtruim live te volgen. Dat kan vanaf 17.00 uur via deze link. In de afgelopen periode nam Gerard Daggelders al van vele patiënten persoonlijk afscheid. Hoe heeft hij dat ervaren?

Door aanhoudende gehoor- en evenwichtsklachten is Gerard Daggelders genoodzaakt te stoppen als huisarts. Al voordat dat bekend werd, kwam een stroom van attenties op gang. In een hoek van zijn huiskamer staat het uitgestald: plantjes, boeken en flessen wijn die hij kreeg van patiënten. En drie dikke ordners met kaarten. Hij stelt het enorm op prijs. Dat geldt ook voor de afscheidsconsulten met patiënten die dat wilden. Daggelders: “Leuk waren die gesprekken. Zo een-op-een contact vind ik prettig, fijner dan een receptie.’ En hoe vindt hij de komende bijeenkomst van 17 maart? Beetje lachend: “Eng. Eigenlijk is het niks voor mij. Maar ik denk dat het wel wat wordt hoor.”

Gerard Daggelders was ruim 30 jaar actief als huisarts, maar dat niet alleen. “Ik heb altijd dingen ernaast gedaan, die afwisseling, dat was fijn.” De lijst van ‘dingen ernaast’ is lang: huisartsopleider en arts voor Reinaerde, consultatiebureau en Hospice Demeter. En een specialisatie in Hart- en Vaatziekten, werk voor de Hartstichting, de regionale zorggroep en zijn bijdragen voor wetenschappelijk onderzoek van het UMC. In die afgelopen 30 jaar, wat heeft hij zien veranderen?

30 jaar ontwikkeling
“Niet álles is beter geworden. Ik begon – in Utrecht toen – kleinschalig, met ook ’s nachts zelf dienst en korte spreekuren in het weekend. Vanuit huis en voor de eigen patiënten. Ik kende mijn pappenheimers, kon hun verhaal heel goed inschatten. Nu is er buiten kantooruren de grootschalige huisartsenpost waar je diensten draait, heel druk en voor onbekende patiënten. Ook een ontwikkeling is: van fulltime mannen naar een parttime vrouwenvak. Net als in het onderwijs. Met voors en tegens. Multidisciplinair, dat werd het Gezondheidscentrum De Bilt als een van de eerste in het land: er was al samenwerking maar later kwam alles onder één dak. Fysio, wijkverpleging, maatschappelijk werk enzovoort. Raf Hirsch heeft daarop gestuurd.”

“In automatisering liepen we ook voorop. Maar de kwaliteit blijft afhankelijk van wat je invoert hè, dat moet gedisciplineerd. (Lacht) Daar was ik zelf niet zo héél goed in. Dat mensen zelf gingen googelen heb ik nooit vervelend gevonden. Meestal verkeerd, dat wel, maar dat is niet erg. De automatisering heeft ook enorm geholpen voor wetenschappelijk onderzoek. Met één druk op de knop kun je bepaalde klachten uit alle dossiers selecteren. Wat verder ten goede is veranderd is de palliatieve zorg (red.: zorg in de laatste levensfase). Met het hospice erbij. We weten nu veel beter wat we kunnen doen.”

Plannen
Gevraagd naar zijn plannen: “Een andere invulling heb ik nog niet zo. Eerst het afscheid. En er staan vakanties gepland. Wat ik leuk vind is fotografie, grafische vormgeving, geschiedenis. Ik zoek het nu niet in het medische. Advisering, dat kan misschien beter als je nog met beide voeten in de modder staat en in de praktijk werkzaam bent. Of het komt nog, met de tijd. Ik kan weer een beetje hardlopen, heel prettig. En wandelen gaat goed. Heel langzaam gaat het iets beter, al weet ik niet waar het op uitkomt.”

Op donderdag 17 maart vanaf 17.00 uur kunt u het afscheidsprogramma voor Gerard Daggelders live volgen, via deze link. Onder leiding van Joep van Deudekom, cabaretier, presentator en patiënt, delen verschillende sprekers hun verhalen over de samenwerking met dr. Daggelders.